Usorterte, historiske oppdateringer

Hjemmesiden 20 desember 02

Bedre isforhold og mer aktivitet enn på lange tider i Hunnedalen og dalstroka rundt omkring. Her følger et lite resyme av de nye rutene som vi vet om. Folk oppfordres til å sende inn ruteinfo om førstebestigninger de kjenner til:
Ozzy on ice, 6 taulengders gjel på sørsiden av Hunnedalen øst for Tingeling, Ture Bjørgen/John Fivelsdal/Trym Sæland des’02.
Foreløpig navnløs (bra navn!), 3 taulengder på sørsiden av Hunnedalen vis-a-vis Johnny Go Home. Sæland/Fivelsdal des’02.
Super-Ted, 2-3 tau lettere is (til vanlig nedsnødd) på nordsiden av Hunnedalen omtrent vis-a-vis Falkefjell, dvs 200-300 meter før Lortabu. 10 min anmarsj. Ture Bjørgen/Sindre Bø/Elling Heiberg des’02.
Fat & fast, 3 løpende + 2 tau i toppen på nordsiden av Hunnedalen øst for Motlandsfossen (?). Øystein Stangeland/Elling Heiberg des’02.
Espelandsisen, 2 tau ved enden av Birkelandsvatnet et stykke nedenfor Veen-gården/Gloppedalen. To markerte fosser hvorav ett gjel som ikke ble gått nå pga stor vannføring. Bø/Sæland des’02.
En annen foss nærmere Veen (omtrent ved den vestlige inngangen til Maudal) ble klatret forrige sesong av Arne Litlere & co. Detaljer mangler.
Hesteruta i Frafjord. Øystein og Elling gikk 10-12 tau av den 700-800 meter lange fossen i Frafjord som MOrten&Ture har prøvd en gang før. Øystein&Elling snudde 3/4 oppi ruta. 1.taulengde var seriøs; bratt og dårlig is.
Ture & Trym har gått en 25 meters søyle til høyre for Pensjonistrennå. Sindre & John har klatret en linje til venstre for Skinnet bedrar, 30 m.
20/12-2002 12:26

Hjemmesiden 2 okt 02

Litt Kjeraginfo som vi har mottatt via Sindre:
Fredrik Schlyter, svensken som kom på tv da han soloerte Hoka Hey, melder om tre nye ruter fra Lysefjorden:
En på Kjerag som heter Unionsleden og som ser ut til å ha felles avslutning (siste tredjedel ca.) med Ponnyekspressen, se vedlagte bilde. Ponnyekspressen kommer for øvrig nede til venstre i bildet, krysser kløfta inn på den store hylla og er felles med Unionsleden om trent fra den røde prikken. Den nye ruta er på 25 tau, grad 6 og har en del bratt vandring ifølge førstebestigeren.

Så har Fredrik vært inne og fullført førstebestigningen av Kraftstasjonsveggen på andre siden av fjorden. Den har vært forsøkt før av to taulag på en gang. Ruta ble 6 tau 6+/A2, heter Trollfløyten og har mycket fin klatring sies det.

I tillegg har noen andre svensker vært og gått en rute innerst i Lysebotn. Ifølge Fredrik forbi boulderområdet ca 15 min och sedan upp till venstre. Jag har inte så detaljerad beskrivning om den turen men jag vet att det finns, jag skall ta reda på mer info om den. Turen blev iallafall 10 replengder grad 6+. Mer info følger sannsynligvis.

Hjemmesiden 19 sept 02

Mer Kjerag: Kristen Reagen, Eivind Wang + en Lars Halvorsen (?) har klatret En forbundsfiende i fri, dog måtte de henge slik at graden ble 7+/8- A0, eller noe slikt.
Hans Jørgen & Stein-Ivar har klatret Slipset i Gloppedalen (opprinn. A3), gradering visstnok 7+/8- A1.

Mottatt 9 sept 02

Hei gutter. Eiane dalen
Æ og noen engelske kompiser (Mark Kendrick, Muir Morten) gikk trolig en ny rute i helgen.
Ruta ligger på det store fine svaet i Eiane dalen. Opp for buldresteinene. Hvis man står under den highball steinen (som du gikk Vegard) så ser du det fantasktiske svaet med en tydelig linje opp litt til venstre for midten. Det er et riss system som dør ut ca. 15m fra toppen.
Ruta var ca. 130m lang, altså 3 taul. De to første var litt til høyre for den siste. Standplass #1 var en tre i et stort riss/kamin. #2 var på svaet i starten av det tynne risset i svaet. Ruta heter Crack-in Slab og er 6-. Men den er dårlig sikret, med en laaanng run-out på toppen.
Linja er veldig fin og fjellet er meget bra.
I det topp risset, fant vi noe veldig gammelt utstyr som vi antok var en snufest. Det var under den run-out’n. Det var minst 10 år gammel, kanskje mer. Kjenner dåkker noe til klatring på dette svaet fra før? Kanskje ruta er gjort før, men siden det var en snufest, antar æ at ruta ble ikke gått.
Retur var bare gåing ned ei renne. Det finnes ganske mange fine sva linjer der oppe. En herlig plass! Nick Ashton

Hjemmesiden 29 aug 02

Svensk aktivitet på Kjerag i slutet av juli och början av augusti: * * Sofia Sandgren och Annika Bergkvist gjorde kanske den första rena tjejbestigningen? av samma led (Hoka Hey).
* Fredrik Schlyter och Marco Kupiainen gjorde under två dagar en nytur långt till vänster
på Kjerag massivet, grad 6. *Jesper Andersson gjorde en ny led med Marco Kupiainen resp. en ny led med Ludde Hagberg längre in i Lysebotten, typ grad 6. /Calle

Hjemmesiden 29 aug 02

Bjørn Eivind Årtun og Stein-Ivar Gravdal debuterte i Tau-veggen med å gå ny rute. Den starter opp risset på plata til høyre for Minotaurus, har en felles taulengde med samme rute, men går ut til venstre for taket og rett opp. Navn: Syke satan, vedvarende 7- klatring, trolig med 7-punkt. Det rapporteres om enestående flott klatring.

I Dirdalsveggen fortsetter Bjørn Jacques å gå nye ruter i terrenget til høyre for Power Generation-veggen. For to år siden gikk Bjørn og Nico en 7- rute opp takene til høyre for Grizzly-grøfta (denne ruta kom ikke med i føreren), i år gikk han og Sindre en rute til venstre for Grizzly-grøfta. Innsteg på pinakkelen oppe til høyre for Gran Reserva, tre taulengder med vekslevis fin klatring og jungel, deretter tre stilige taulengder ut taket i Grizzly-grøfta, opp i venstre kant av det store diederet og rett opp toppveggen til slutt. Grad 7-/7, foreløpig navnløs.