Klatreutstyr

Det kreves ikke i utgangspunktet mye dyrt utstyr for å begynne å klatre. Utstyr må man ta med selv eller leie i hallen. Dersom man ønsker å klatre utenom oppsatte treningstider, må utstyr også leies.

Om du skal kjøpe utstyr, er det smart å spørre trener eller verter om råd. Det er mye utstyr å få kjøpt på større sportsbutikker og på nettet, men en del av det billigste holder ikke den kvaliteten man bør ha. Så man bør vite hva man skal se etter, både i forhold til kvalitet, funksjonalitet og holdbarhet. Primært er det klatresele, manuell taubrems, skrukarabin, klatresko og kalkpose man behøver i starten. Når man har eget utstyr er det alltid tilpasset slik man vil ha det, og man kan klatre i andre haller eller utendørs.

Klatresele

Klatreselen må prøves på. Det er forskjellige design og funksjoner ved selene, og det er smak og behag, i tillegg til at den må passe til den kroppen man har. En god test er å forsøke å sitte i selen for å kjenne hvordan den støtter kroppen og hvor selen legger press. Legg merke til at det ofte er forskjell på dame og –herreseler. Klatreselen er den viktigste sikkerhetsutstyret man har, og man skal være bevisst på at man kan bli sittende i selen lenge om gangen både på trening og utendørs ved lengre klatreturer. Derfor må den være både komfortabel, men sitte riktig slik at det ikke er fare for at man sklir utav om man blir hengende i feil vinkel. Selen bør ha løkker til feste av kalkpose og karabiner som man skal ha med seg om man ikke klatrer i ferdig oppsatte løyper.

Manuell taubremse (tube/stitch)

Festes i klatreselen på den som sikrer. Gjør det mulig å holde stramt tau, gi ut og ta inn tau mens klatreren fremdeles er sikret. Ved korrekt bruk kan høye fall bremses effektivt med taubremsen.

Skrukarabin

Dette er i praksis en fjærbelastet krok som låses ved å skru kroken sammen med en mutter. Brukes til å sikre selen sammen med taubrems ved sikring og tau til selen ved klatring.

Kalkpose

En liten pose som henges på klatreselen. Inneholder kalkpulver eller kalkball. De fleste
klatrehaller ber om at man bruker kalkball, for å slippe så mye kalkstøv i hallen.

Klatresko

Fottøy er påbudt i klatrehallene. Det er en myk og tøyelig sko som sitter veldig tett på foten. Det er gummibelegg under sålen og over tærne samt rundt hælen for maksimalt grep i alle vinkler. Som nybegynner må man ha en sko som sitter godt på foten uten å klemme. Samtidig skal den ikke være for løs. Stivhet og passform er en smaksform, men nybegynnere synes ofte det er best med en ganske tettsittende sko med litt stiv såle. Be om råd og prøv klatreskoene som er til utlån i Sørmarka Arena.

Tau

Klatretau er et spesialtau beregnet for klatring. Man skal ikke bruke vanlig tau. Be om råd av erfarne klatrere eller i spesialforretning. Klatretau må være egnet til det du skal bruke det til, og prisene varierer en del med kvalitet.