Klatreutstyr
Basisutstyret for klatring består av klatretau, klatresele, taubrems og skrukarabin, klatresko og kalkpose. Dersom man ikke har eget utstyr kan dette leies i hallen. Om du skal kjøpe utstyr, er det lurt å spørre en erfaren klatrer om råd. Det er mye utstyr å velge mellom, og prisklasse bør velges etter hvilket nivå man klatrer på. Man bør vite hva man skal se etter, både i forhold til kvalitet, funksjonalitet og holdbarhet. Kapitlene under gir en introduksjon til basisutstyret.
Alt klatreutstyr skal brukes etter produsentens anvisninger, og anbefalinger på levetid skal følges. Utstyr inspiseres jevnlig for slitasje og skade, og kasseres når det er ødelagt.
Klatretau
Klatretau er et spesialtau beregnet for klatring, men ikke alle klatretau er egnet for sportsklatring. For sportsklatring skal det benyttes heltau. Normalt varierer tykkelsen på heltau mellom 9-10,5 mm. Det finnes også tynnere tau på markedet som kalles halvtau og tvillingtau, og disse må brukes i par.
Også innenfor heltau finnes det forskjellige typer. Skal man klatre mye på topptau eller jobbe på vanskelige ruter med mange fall, er det viktig å velge et tau som tåler mye slitasje. Er lav vekt og minst mulig friksjon viktig, velger vi et tynnere tau. Sjekk at taubremsen din er beregnet for den tykkelsen på tau som du bruker.
Klatretau skal skiftes jevnlig, men hvor ofte avhenger av hvor ofte og hvordan tauet brukes. Når man merker at dynamikken er i ferd med å forsvinne eller tauet har synlige skader eller slitasje skal det kasseres.
Klatresele
Det finnes forskjellige typer seler. For tauklatring anbefales det å bruke sittesele. Sitteselen kommer i forskjellige størrelser, og det finnes egne herre- og damemodeller. Klatreseler må prøves på for å være sikker på at den passer til din kropp. Man bør sjekke at hoftebeltet kan strammes nok, slik at det ikke er fare for at man sklir utav om man blir hengende i feil vinkel. Merk at noen lårløkker er justerbare, andre ikke, og at på noen seler må selebådet tres tilbake i spenna for å låse. Man bør også være bevisst på at man kan bli sittende i selen lenge om gangen, både på trening og utendørs ved lengre klatreturer.
Taubremser
Det finnes i hovedsak to typer taubremser, passive og aktive. Det anbefales at nybegynnere lærer seg å beherske en passiv taubrems (oftest en bremsehylse) før man bruker en aktiv taubrems (ofte grigri). En passiv taubrems bremser et fall ved hjelp av friksjon, men man må selv ha en bremsehånd på tauet for å stoppe fallet.
Taubremsen festes i klatreselen på den som sikrer ved hjelp av en skrukaranin. En skrukarabin er en fjærbelastet krok som låses ved å skru kroken sammen med en mutter.
På et brattkortkurs vil man få instruksjon i korrekt bruk av taubremsen.
Klatresko
Klatresko er en myk og tøyelig sko som sitter veldig tett på foten. Det er gummibelegg under sålen og over tærne samt rundt hælen for maksimalt grep i alle vinkler. Som nybegynner må man ha en sko som sitter godt på foten uten å klemme, samtidig som den ikke skal være for løs. Stivhet og passform er en smaksform, men nybegynnere synes ofte det er best med litt stive såler. Be om råd og prøv klatreskoene som er til utlån i Sørmarka Arena.
Fottøy er påbudt i klatrehallene.
Kalkpose
En liten pose som henges på klatreselen. Inneholder kalkpulver eller kalkball. De fleste klatrehaller ber om at man bruker kalkball, for å slippe så mye kalkstøv i hallen.